Vi er heldige som har noen av landets beste spillere i sin aldersklasse som instruktører i klubben. Våre instruktører brenner for sjakk og får stor glede av å dele sin kunnskap og erfaring med unge og engasjerte sjakkspillere.


INT-2017-Edit-Machlik.jpg

Edit Machlik - 21 år

Edit Machlik (Født 9.oktober 1997-) Edit startet som sin tvillingsøster Monika med sjakk i 7-8 års alderen der de to gikk sammen i TSKU og fullførte kursrekken utarbeidet av Trond Romsdal med 10 trappetrinn. Edit og Monika har dominert sin aldersklasse i norsk sjakk siden 10-årsalderen, og de spiller i dag på damelandslaget vårt og begge har deltatt i sjakk-OL flere ganger selv om Edit gikk glipp av OL-deltakelse i 2018 på grunn av for få spilte partier. Edit tok 5.5 av 9 mulige på Norges andrelag i sjakk-OL på hjemmebane i Tromsø i 2018, men hennes beste resultater er utvilsomt fra 2018 der hun i flere turneringer har spilt hjem 2300-prestasjoner. I Tsjekkia Open 2018 tok hun et WIM-napp og i første helg av Eliteserien 2018 spilte hun hjem en 2292-prestasjon med sterke 2 av 3 mulige mot kvalifisert motstand. Hennes kanskje sterkeste internasjonale prestasjon relativt sett er likevel 13. plass under EM i Georgia i U18-årsklassen med ett år igjen i klassen.

Edit spiller fotball på Tromsø Idrettslags kvinner og som regel blir det en rolle som offensiv midtbane på 2. divisjonslaget som vant 2. divisjon i 2018. Der spiller også Monika Machlik - og som i sjakken er Edit litt mer offensiv enn sin søster på banen. Edits spillestil ligger et sted mellom søster Monika sin posisjonelle stil og Endre sin angrepsstil og vi må kalle stilen hennes for moderat aggresjon med sans for det posisjonelle. Hun er godt skolert gjennom Maxim Turov og 3 år på NTG i Tromsø der søstrene fikk ting som posisjonelle verdier, teori og sluttspill inn under huden. Det sosiale i sjakken betyr masse for Machliksøstrene, som også har lagt ned en stor innsats som instruktører for de unge i TSKU.

(Kilde: Boka Tromsø Sjakklubb i 100)


monika.jpg

Monika Machlik - 21 år

Monika Machlik (Født 9.oktober 1997-) Monika var et lite hestehode foran Edit i ung alder og dro lasset selv om de to søstrene ofte har delt på prestasjonene og det morsomme med eventyret om søstrene Machlik er at de er så utrolig jevne og så sterke at de spiller på kvinnelandslaget vårt. Monika vakte oppsikt alt i 2007 da hun vant miniputtklassen for jenter i NM for jenter. Monika vant i 2013 kadettklassen for jenter og året etter spilte hun på 2. laget til Norge for voksne under sjakk-OL på hjemmebane i Tromsø. Der spilte hun på førstebordet og fikk svært sterk motstand og det ble til slutt 2.5 av 9 mulige. Monika sin aller beste sjakkplassering er den svært sterke 8. plassen fra ungdoms-EM i klassen for jenter under 18 år. Der lå hun på fjerdeplass og hadde medaljesjanser før siste parti der hun tapte for sølvvinneren og altså ble nr. 8.

Monika ble som 16-åring også kjent som sportskommentator på VGTV der hun i følge Wikipedia 2014 deltok i over 40 timer med sendinger som ekspertkommentator på sjakk på VGTVs sjakksendinger fra Norway Chess. Hun har også kommentert en oppvisningsmatch med Magnus Carlsen sammen med VGTV sitt sjakkteam. Monika spiller fotball på TIL sine kvinners lag som vant 2. divisjon for kvinner i 2018. Hun er dessuten en svært dyktig og populær instruktør for TSKU sine sjakkurs og hun spiller på Eliteserielaget til Tromsø sjakklubb sammen med søster Edit og bror Endre. Monika har en sunn posisjonell stil som oser av sjakkforståelse og hennes 3 år hos Maxim Turov har gjort underverker for teoriforståelsen og teknikken hennes. Hennes styrke er det strategiske og sluttspillene og hun fremhever det sosiale som en viktig brikke i hennes sjakkengasjement. En spiller for fremtiden.

(Kilde: Boka Tromsø Sjakklubb i 100)


torbjorn.jpg

Torbjørn Valvåg - 13 år

Torbjørn Valvåg er en ung, men erfaren spiller som elsker sjakk og trives i sjakklubben. Åtte år gammel startet Torbjørn på Sjakkurs 1. Etter det har han gått gjennom TSKU’s kurssystem og trener nå i treningsgruppa sammen med flere av de andre instruktørene og GM Benjamin Arvola Notkevich.

Torbjørn har en rekke flotte resultater å vise til. Han vant sølv i NM for barn og ungdom både i 2016 og 2017, og han har flere sterke prestasjoner i åpne turneringer.

Torbjørn har også spilt for Norge i EM og i Nordisk mesterskap, og hans kanskje sterkeste resultat er sølvmedalje Nordisk mesterskap for ungdom.

Torbjørn er aktiv i klubbmiljøet i både TSKU og TSK hvor han tilbringer flere kvelder hver uke med både trening, spilling og som instruktør.


benjamin.jpg

Benjamin Arvola Notkevich - 25 år

Benjamin Arvola gikk sine barnsben i Kirkenes og han ble idag i realiteten stormester i sjakk selv om det skal en formell prosess til før tittelen er hans til odel og eie. Benjamin har vokst mange alen både som sjakkspiller og menneske de siste årene – slik de fleste av oss gjør tidlig i 20-årene og med økt moding er han et naturlig samlingspunkt for de beste sjakkspillerne i Tromsø sjakklubb. Benjamin holder rett som det er samlinger for de beste i Tromsø og han skal spille 1. bordet til Tromsø sjakklubb i årets Eliteserie. Han har deltatt i sjakk-OL i Batumi i Georgia og gjort det utsøkt. Benjamin vant som eneste norske spiller partier i de to siste rundene og han tok til slutt hele 6 av 9 mulige poeng i sjakk-OL. Sterkt!

Benjamin Arvola er student, sjakkspiller og politiker i Tromsø kommunestyret og levende opptatt av både sjakk og samfunnsliv. Den 25 år gamle jusstudenten fullbyrdet under sjakk-OL i Batumi i Georgia stormestertittelen i sjakk. I fjor ble han Internasjonal mester i sjakk – stormestertittelen er et stort nivå høyere og den gjeveste av FIDE-titlene i sjakk. Benjamin er blant landsdelens største talenter noensinne og den som har drevet sitt talent lengst. Han har gått på skole på NTG i Bærum med Simen Agdestein som lærer. Allikevel kom den helt store utviklingen hans sent. Først som 23-åring tok han sjakken skikkelig seriøst og han fikk en voldsom utvikling som nå har kulminert i en stormestertittel som han vil få utnevnt ved neste FIDE-kongress.

Tekst fra http://tromsosjakk.no/profil/en-hyllest-av-nord-norges-forste-stormester-benjamin-arvola-notkevich/


håvard.jpg

Håvard M. Skagseth - 25 år

Håvard Skagseth er regjerende lynmester i klubben og han vant også klubbens lynsjakkavdeling for noen år siden og er dermed dobbeltmester i sjakken formel 1 i klubben vår. Han har vært over 2000 i elorating både internasjonalt og nasjonalt.

Håvard vant NM for ungdomslag med TSKU tilbake i 2013 – men hans største seier over sjakkbrettet er likevel det prestisjetunge Bymesterskapet i Tromsø i klassisk sjakk som han vant i 2015. Dermed kunne han med all mulig rett kalle seg bymester i Tromsø i sjakk det året.

Håvard har siden 2015 sittet i styret til TSK og han er en trivselsfaktor for klubblivet i Tromsø

Tekst fra http://tromsosjakk.no/klubbliv/lordagsintervjuet-havard-skagseth-i-sjakksnakk/gunnar.jpg

Gunnar Lund - 17 år

Gunnar Lund er del av gullårgangen til Tromsø sjakklubb – 2002-årgangen! Dette kullet med sjakkspillere fra Tromsø er særs vellykket på sjakkens arena og spillere som Tor Fredrik Kaasen, Mads Vestby-Ellingsen og Gunnar Lund er ikke bare landslagsspillere – de er kommende elitespillere og allerede tittelholdere alle tre. Gunnar Lund er nemlig nybakt FIDE-mester (FM) i sjakk og han har en konkret og aggressiv spillestil som både er spennende og som gir interessante partier. Han er også en uslipt spiller med store muligheter til et forbedringspotensial. Jeg tenker at en av Gunnars styrker er arbeidsinnsats over tid og stabilitet over tid – så vil tiden vise hvor lenge sjakkinteressen sitter i.

Gunnar er sønn av Alf Lund – en sjakkspiller fra Harstad på 70-tallet som blant annet spilte med Stein Jensen og andre Harstadhelter som Morten Groth, Roy Evensen og Hans Eriksen. Gunnar selv startet med skolesjakk i TSKU sammen med spillere som Tor Fredrik Kaasen, Mads Vestby-Ellingsen, Benjamin Halvorsen, Kirill Fedchuk og Harald Christian Vestjord som alle har blitt habile sjakkspillere. Sammen har de oppnådd enestående resultater for Tromsø sjakklubb og TSKU. Et av høydepunktene til Gunnar er sølvet fra junior-NM i 2018. 16 år gammel kjempet han om gull for spillere under 20 år, men måtte til slutt nøye seg med sølv. Han har sølv fra Norgesmesterskapet for ungdom i 2017 og en flott gullmedalje i NM for ungdomsskolelag fra 2017 sammen med Langnes ungdomsskole. Han var også med på Tromsølaget som vant nordisk mesterskap for skolelag på Island. En brag Gunnar var sterkt delaktig i som lagets fremste poengplukker med 100% score over 4 runder.


spillekveld-9.jpg

Preben Teigen Badar - 17 år

Preben er en solid hobbyspiller med rundt 1300 i FIDE-elo. For noen få år siden fant Preben tilbake til sjakken etter en pause og han overrasker stadig med fine enkeltresultater og da særlig i favorittgrenen lynsjakk der han er god for over 1500. Han har en aggressiv spillestil med originale åpninger og presterer ofte høyt i sine ratingklasser i Grand Prix-turneringer. Flott innsats i Landsturneringen 2018 klasse 4 endte i en 8.plass blant over 50 deltakere gjorde godt, men hans beste prestasjon er seieren i Tromsø Grand Prix 2018 i klasse C der han vant med 6 av 7 mulige.

Preben er i tillegg en kompetent fotballspiller der han har spilt som keeper for Skarp frem til han gikk over til dommergjerningen i 2018. Som fotballdommer har Preben raskt klatret oppover rangstigen og fra å være klubbdommer er han nå rekruttdommer. Som en kuriositet kan vi nevne at han har dømt to av de andre instruktører i aksjon på fotballbanen, nemlig Monika og Edit. Prebens kanskje største styrke som instruktør er at han er en stor gledesspreder i eliteklasse. Med sin humor sørger han for at det aldri blir en kjedelig sjakktime, selv for de som ikke har helt formen inne. Preben har ellers mange nyttige trener-egenskaper og erfaringene fra fotball kommer godt med. Han ser enkeltindividene klart for seg, sørger for å inkludere alle likt og trives godt selv i rollen som instruktør